Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Organ Ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Sertifikalı Eğitim Programı
25 Mayıs 2018

Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezince 7-16 Mayıs 2018 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı onaylı Organ ve Doku Nakli Sertifikasyon eğitimi başladı. Devlet üniversitesi hastanelerinde yapılan ilk sertifikalı eğitim olma özelliğine sahip "Organ Ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Sertifikalı Eğitim Programı", Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlık Binası Pembe salonda OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet KURAN, OMÜ Tıp Fak. Dekanı Prof. Dr. Ayhan DAĞDEMİR, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali ORUÇ, OMÜ Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu ve kurs başkanı Prof. Dr. Yarkın Kamil YAKUPOĞLU, OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Başhekim Prof. Dr. Recep SANCAK ve Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet KAZAK’ın katılımları ve açılış konuşmaları ile başladı ve eğitim boyunca Türkiye geneli toplam 26 kişi eğitim alarak başarılı oldukları takdirde Organ Nakli Koordinatörü olarak sertifikalandırılacaktır.

OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet KURAN, OMÜ Tıp Fak. Dekanı Prof. Dr. Ayhan DAĞDEMİR, OMÜ Merkez Müdürü Başhekim Prof. Dr. Recep SANCAK yaptıkları konuşmalarında; Organ ve doku nakli koordinatörlüğü sertifikalı eğitim programının daha önceden sadece Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenebildiğini; gerçekleştirilen bu programın devlet üniversitesi ve sağlık bakanlığı işbirliği içerisinde bir ilk olduğunu ve Ondokuzmayıs Üniversitesi’nin bu konudaki öncü rolünü vurguladılar.

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali ORUÇ yaptığı konuşmada organ nakli konusunun ülkemizde ve dünyada çok önemli bir konu olduğunu söyledi. Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi tarafından yapılan faaliyetlerinin organ bağışı ve nakli faaliyetlerini artırmak için yoğun şekilde devam ettiğini, 2018 yılı başından itibaren Samsun BKM tarafından bir çok kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşlarında düzenlenen eğitimlerde yaklaşık 8500 kişiye organ bağışı ve nakli konularında eğitim verildiğini ve bu eğitimler sırasında 159 kişinin de yeni organ bağışçısı olarak sisteme kaydedildiğini belirterek eğitime katılan 26 kursiyere başarılar diledi. Sertifikasyon eğitimlerinin normalde Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlendiğini ve ilk defa bir devlet üniversitesinde Sağlık Bakanlığı işbirliği ile yapılmasından dolayı memnuniyet duyduklarını söylediler.

Prof.Dr. Yarkın Kamil YAKUPOĞLU yaptığı konuşmada “Organ yetmezliklerinin tedavisinde tercih edilen yöntem organ naklidir. En önemli kısıtlayıcı faktör ise yeterli donör organ bulamamaktır. Organ nakli çıkarımında görev alan koordinatörlerimizin bir kısmı bu işlerini geçmişte usta çırak ilişkisi şeklinde öğrenmişlerdi. Bu konudaki açığı gidermek için gerçekleştirilen Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Sertifikalı Eğitim Programı sayesinde Üniversite olarak bu açığın giderilmesinde organ nakli koordinatörlerimizin sertifikalandırılmasında önemli bir rol oynuyoruz” dedi.

Eğitimde Dr. Mehmet KAZAK tarafından "Dünyada ve Türkiye'de Organ Naklinin Gelişimi" konusunda sunum gerçekleştirildi. Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Dr. Eyüp KAHVECİ tarafından "Diğer Ülke Sistemleri" konusunda sunum gerçekleştirildi. Organ ve Doku Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu, ONKOD Başkanı Dr. Yavuz Selim ÇINAR tarafından "Organ Nakli ve Mevzuatı ve Kadavra Verici Tespit Sistemleri" konularında sunum gerçekleştirildi ve katılımcıların soruları cevaplandı.

Samsun Baro Başkanı Avukat Kerami GÜRBÜZ ise yaptığı sunumda, "Canlı Donör Organizasyonlarında Etik Kurulların Çalışma Prensipleri ve Konunun Hukuki Yönü"nü anlattı. 16 Mayıs gününe kadar devam eden eğitimde Organ Nakli ve Organ Bağışı konularında konusunda uzman birçok hocamızın katılımı ile yoğun bir program gerçekleştirildi. Kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olan kursiyerler belirlenen Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezinde,  Nakil Merkezi Hastanelerden birinde ve Sağlık Bakanlığı Ulusal Koordinasyon Merkezinde saha eğitimlerini de tamamladıktan sonra  sertifikasyon için hak kazanacaklar.

• DSC_5016.JPG
  • DSC_5019.JPG