Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi & Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi
05 Ocak 2024

Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi Görev & Yetkiler :

Bulaşıcı olamayan hastalıkların önlenmesi ve kontrolüne yönelik ulusal programların (kalp ve damar hastalıkları, kronik hava yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları, kas ve iskelet sistemi hastalıkları vb.) ilçe düzeyinde yürütülmesini sağlamak, etkilerini izlemek, değerlendirmek ve geliştirilmesini sağlamak için çalışmalar yapmak.

  • Koruyucu kanser hizmetleri konusunda, halkın eğitimi için gerekli çalışmaları diğer kurum ve kuruluşlarla İş birliği içinde yürütmek, koordine etmek ve denetlemek.
  • Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programı hazırlamak ya da hazırlanmasını sağlamak, bu eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.
  • Sağlıklı yaşlanma ve yaşlı sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesine ilişkin ulusal programların ilçe düzeyinde yürütülmesini sağlamak.
  • Veri toplamak, analiz ve raporlama çalışmaları yapmak ve/veya yaptırmak.
  •  İl Sağlık Müdürü tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.

 Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi Görev & Yetkiler :

  • Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı, Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı, Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı ve erişkin bazı metabolizma hastalıkları (tiroid, oateoporoz, gut) ve çölyak hastalığı kontrol programlarının ilçe düzeyinde yürütülmesini sağlamak.
  • Sağlıklı beslenme ve hareketli hayat hakkında vatandaşın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.
  • Çocuklarda sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılması için okul çalışmaları kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda ile ilişkili beslenme hastalıklarının önlenmesi ve kontrolünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sağlıklı beslenmenin kazandırılması ve fiziksel aktivitenin toplumda artırılması çalışmaları kapsamında belediyeler, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü başta olmak üzere yürütülen programların ilçe düzeyindeki tüm paydaşları ile işbirliği yapmak
  • Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Platformu kapsamında yapılan protokollerin (Lokantacılar ve Pastacılar vb), ilçe düzeyinde yürütülmesini sağlamak ve izlemek.
  • Toplumun her kesiminin yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilinçlenmesini sağlamak amacıyla bireylerin besin seçimi, hazırlama, koruma, tüketim ve beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesine yönelik ilçe düzeyinde beslenme politikalarını ve programlarını geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak.
  • Bakanlıkça hazırlanan obezitenin önlenmesi ve hareketli hayatın teşviki için yaş, cinsiyet, meslek vb. kriterlere göre ulusal rehberlerin ilçe düzeyinde tanıtılması, kullanılması ve uygulanmasını sağlamak.
  • Bakanlıkça hazırlanan ve yürütülen programlarla ilgili görsel-işitsel materyallerin uygulanmasında ilgili birimlerle koordineli çalışmak.
  • Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programı hazırlamak ya da hazırlanmasını sağlamak, bu eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.
  • Görev alanıyla ilgili olarak Müdürlük tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek.
    Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı, Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı ve Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programları ile ilgili iş ve işlemleri yürütmektedir. Sağlıklı beslenme ve hareketli hayat hakkında vatandaşın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaları gerçekleştirmektedir.

Sağlıklı bireyler ve kronik hastalar için yaş, cinsiyet ve özel diyet gerektiren durumlara göre (obezite, diyabet, tansiyon, gut, karaciğer yağlanması, kalp hastalıkları, gebeler, çocuklar, adolesanlar, yaşlılar vb.) klinik rehberlerden de yararlanarak beslenme programları hazırlanıp sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konularında, bireysel beslenme danışmanlığı dâhil olmak üzere bilgi, eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmektedir.

İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışma Biriminde Diyetisyene nasıl başvurabilirim?

Öncelikle kayıtlı olduğunuz aile hekiminize başvurun. Aile Hekiminiz gerekli değerlendirmeyi yaptıktan sonra sizi Diyetisyene yönlendirecektir.

 İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışma Biriminde Diyetisyene başvurmak ücretli midir?

İlçe Sağlık Müdürlüklerine bağlı olarak hizmet veren Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışma Birimlerinde herhangi bir ücret alınmamaktadır. Tamamen ücretsizdir.